Kraamzorg babymoon

Wat kan ik doen tegen bedplassen?

Geplaatst op

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Hoewel het vaak als iets normaals wordt gezien, kan bedplassen een grote impact hebben op het welzijn van uw kind. Het kan leiden tot schaamte of zelfs sociale angst en kan ervoor zorgen dat uw kind zich minderwaardig voelt. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om bedplassen te helpen verminderen of stoppen. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om deze problematiek aan te pakken.

Wat veroorzaakt bedplassen?

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Er zijn verschillende oorzaken van bedplassen, maar het meest voorkomende type is primair nocturne enuresis (PNE). Bij PNE wordt de blaas niet goed aangestuurd door de hersenen waardoor het kind geen controle kan uitoefenen op het plassen. Ook onderliggende medische problemen zoals diabetes of infecties kunnen leiden tot bedplassen. Soms kan angst in bed of andere situaties er ook voor zorgen dat kinderen gaan plassen in hun bed.

Voordat je begint met behandelen

Voordat je aan de slag gaat met behandelen van bedplassen, is het belangrijk om eerst te weten wat er precies aan de hand is. Als je denkt dat uw kind beplast door onderliggende medische problemen, neem dan contact op met uw huisarts. Door middel van tests kan je vaststellen of er iets anders aan de hand is waardoor er plasproblemen ontstaan. Als daar geen oorzaak voor wordt gevonden, kun je in overleg met een arts besluiten om verder te gaan met behandeling en begeleiding.

Algemene oorzaken

Naast onderliggende medische problemen, zijn er ook een aantal algemene oorzaken die leiden tot bedplassen. Soms is het zo dat kinderen nog niet volledig de controle hebben over hun blaas zoals bij PNE. Ook kan het voorkomen dat sommige kinderen te weinig drinken waardoor ze meer plassen in hun bed. Andere factoren kunnen ook een rol spelen, zoals slaapproblemen, stress of omgevingsfactoren.

Een specifieke oorzaak

Soms kan het gedrag van een kind ook een oorzaak zijn voor bedplassen. Bijvoorbeeld als ze hun plas niet op tijd kunnen ophouden of niet weten wanneer ze naar de badkamer moeten gaan. Als dit het geval is, dan is het belangrijk om te zoeken naar een specifieke oorzaak van het probleem, zoals onzekerheid, angst of vermoeidheid. Door met je kind te praten en samen op zoek te gaan naar mogelijke triggers, kun je beter begrijpen wat er aan de hand is en hoe je hiermee om kunt gaan.

Verschillende behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen om bedplassen te verminderen. Zo kan het helpen om een dagboek bij te houden waarin je de plasfrequentie en andere factoren zoals slaap, stress of wat je kind voor de lunch heeft gegeten, bijhoudt. Ook kun je met je kind praten over hoe hij of zij zich voelt als er weer eens geplast is in het bed en samen brainstormen over manieren waarop dit opgelost kan worden. Er bestaan ook verschillende therapieën die gericht zijn op bedplassers, zoals gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie. Soms kan medicatie nodig zijn, maar dit moet altijd door een arts bepaald worden.

Een consistente aanpak

Een goede aanpak om bedplassen te verminderen is het creëren van een consistente routine. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je kind elke avond op dezelfde tijd naar de badkamer gaat, evenals eerder het slapengaan. Ook kan het helpen om een beloningssysteem toe te passen, waarbij je je kind beloont wanneer er niet geplast is gedurende de nacht.

Dagelijkse hygiëne

Een andere belangrijke stap om bedplassen te verminderen is het aanhouden van een goede dagelijkse hygiëne. Zorg ervoor dat je kind twee keer per dag de tanden poetst en zich iedere avond wast voordat hij of zij naar bed gaat. Ook kunt u proberen speciale luierbroekjes te gebruiken die absorberen wanneer er geplast wordt, maar dit kan alleen helpen bij minder ernstige bedplasproblemen.

Voedingssupplementen

Er bestaan ook voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verminderen van bedplassen. Er is bewijs dat supplementen zoals melatonine, magnesium en vitamine B6 kunnen helpen om de nachtelijke blaasfunctie te normaliseren. Neem echter altijd contact op met je arts alvorens je kind aanvoedingssupplementen geeft, want sommige supplementen kunnen schadelijk zijn voor jonge kinderen.

Blaasontsteking behandelen

Een andere oorzaak van bedplassen is een blaasontsteking. Als je kind regelmatig last heeft van een blaasontsteking, kan dit leiden tot meer frequent plassen in de nacht. Zorg er daarom voor dat je kind iedere keer als hij of zij symptomen vertoont meteen naar de dokter gaat om te laten onderzoeken wat de oorzaak is en hoe deze kan worden behandeld.

A. Vogel producten

Met A. Vogel producten kun je natuurlijk bedplassen voorkomen of verminderen. Deze hoogwaardige supplementen en crèmes ondersteunen de blaasfunctie en bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Deze producten hebben een lange geschiedenis van effectieve behandeling voor vele soorten urinewegproblemen.

Medicatie

In sommige gevallen wordt bedplassen ook veroorzaakt door medicijnen of ziekten. Als je kind bijvoorbeeld lijdt aan diabetes, kan het nodig zijn om extra insuline in te nemen als hij of zij naar bed gaat. Dit kan leiden tot meer frequent plassen in de nacht. In dit geval is het belangrijk om samen met de behandelend arts te overleggen wat de beste optie is en hoe deze op een veilige manier kan worden toegediend.

Alternatieve geneeswijzen

Er zijn ook alternatieve geneeswijzen die kunnen helpen bij het verminderen of voorkomen van bedplassen. Acupunctuur is een bekende methode waarmee dit probleem op een natuurlijke manier kan worden behandeld. Homeopathische middelen, kunnen ook helpen om de blaasfunctie te ondersteunen. Tenslotte zijn er ook speciale ademtechnieken die je kunt uitproberen.

Manieren om bedplassen te voorkomen

Naast behandelingen om bedplassen te verminderen, zijn er ook een aantal maatregelen die je kunt nemen om het risico op bedplassen te verkleinen. Zo is het belangrijk dat kinderen de volgende tips in acht nemen:
 
1. Laat kinderen vlak voordat ze naar bed gaan hun blaas leegmaken en zorg dat ze daarna niks meer drinken.
2. Probeer de temperatuur in de slaapkamer zo veel mogelijk in stand te houden; extreme warmte of kou kan bijdragen aan bepaalde plasgedragingen.
3. Geef kinderen eenvoudige regels tussen toilettraining en slapengaan, wat helpt om betere hygiëne rondom bedplassen te ontwikkelen.

Vermijd drinken voor het slapen gaan

Ouders wordt ook aangeraden om kinderen geen drank meer te laten nuttigen vlak voordat ze gaan slapen. Ook als het gaat om een glas water, kan dit bijdragen aan bedplassen. Het is belangrijk dat je hierin consequent bent; het zal de slaapgewoontes van je kind verbeteren en tegelijkertijd helpen bij het voorkomen van onbedoeld plassen.

Verminder stress

Bedplassen kan ook worden veroorzaakt door stress. Kinderen voelen vaak meer spanning dan volwassenen, dus het is belangrijk dat ouders helpen om hun angst en ongemak te verminderen. Probeer samen met je kind naar de oorzaak van de stress te zoeken en bied steun als hij of zij bedplast in een openbaar toilet of op school. Zo kunnen ze leren wat er nodig is om te voorkomen dat ze weer last krijgen van bedplassen.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden