Kraamzorg babymoon

Wat is legionella en wat doe je er tegen?

Geplaatst op

De legionella bacterie zorgt voor een longontsteking die dodelijke gevolgen kan hebben. In Nederland zijn er twee legionella uitbraken geweest waarbij veel mensen ziek werden. Daarom is er nu strenge controle op de bacteriën in water, omdat deze bacterie het liefst groeit in water. Hierbij kun je denken aan zwembaden en douches.

De bacterie

Legionella is een bacterie die bestaat in verschillende vormen, waarvan de meeste schadelijk zijn voor de mens. De bacterie gebruikt zijn gastheer als bescherming om zich rustig te kunnen vermenigvuldigen. Niet alle soorten zijn even gevaarlijk, legionella pneumophila is de gevaarlijkste. Deze soort van de bacterie zorgt maar liefst voor 70% van de ziektegevallen. De bacterie vermenigvuldigd zich het liefste in een omgeving van 25 tot 50 graden, en probeert zichzelf in de leidingen te vestigen. Hoe snel de bacterie zich ontwikkeld is afhankelijk van de doorstroming, het leidingmateriaal en reservoirs van bijvoorbeeld een zwembad.

Symptomen

Mensen kunnen niet ziek worden van het drinken van de bacterie, juist door het inademen van de bacterie zal een persoon besmet worden. De bacterie is ook niet overdraagbaar van persoon tot persoon. Symptomen kunnen verschillen van een flinke verkoudheid tot aan een grote longontsteking. Het is belangrijk bij de constatering van de ziekteverschijnselen gelijk naar de dokter te gaan. Want wanneer een goede behandeling uitblijft, kan de ziekte leiden tot de dood.

Behandeling

Een legionella bacterie is vrij eenvoudig te behandelen met het toedienen van antibiotica. Belangrijk is het hierbij dat je er tijdig bij bent. De genezing duurt enkele weken, echter bij te laat toedienen of slechte behandeling kan de patiënt komen te overlijden.

Legionella preventie

Door de ernst van de bacterie zijn er wetten opgesteld voor het controleren van alle installaties die te maken hebben met water en de volksgezondheid. Zo moeten de waterleidingen voldoen aan een speciale norm die voorkomt dat de bacterie kan groeien. Wil jij als bedrijf de juiste voorzorgsmaatregelen nemen? Doe dan een legionella training!

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden