Je wilt dat je kind natuurlijk zo gezond mogelijk opgroeit. Sport en bewegen zijn een belangrijk onderdeel van dit doel. Maar wat is een goede leeftijd om met bijvoorbeeld gymnastiek te beginnen?

Leeftijd van sporters

Het is je misschien al opgevallen dat de leeftijd van topsporters steeds lager ligt. Bij Olympische Spelen zijn er turners en turnsters van nauwelijks 16; ze doen ondanks hun leeftijd wel mee om de prijzen. Tegenwoordig is 16 de minimum leeftijd, maar daarvoor hebben ook jongere sporters op het hoogste niveau meegedaan.

Het is natuurlijk belangrijk om kinderen op vroege leeftijd te laten sporten. Een mooie bijkomstigheid is dat eventueel talent al vroeg kan worden gezien. Maar het plezier hoort natuurlijk voorop te staan, anders houd je kind het waarschijnlijk niet lang vol. Door een ongedwongen sfeer wordt sport vanzelf een gezond onderdeel van een kinds leven.

Starten met gymnastiek

Sportscholen bieden al lessen aan vanaf 2 jaar. Veel van dit soort activiteiten vinden samen de ouders plaats. Dit kan een goede manier zijn om de peuter kennis te laten maken met beweging en ook de motoriek en het fysieke gestel te ontwikkelen. Tot een jaar of 5-6 kunnen kleuters instromen om een aantal basis oefeningen te doen. De echte gymnastieklessen zijn in het algemeen ingericht op kinderen vanaf 6 jaar.

Risico’s

Eigenlijk kun je je peuter zonder problemen naar gymnastiekles sturen. Dat is goed voor de ontwikkeling van je kind. Toch is het belangrijk om de lessen vrijwillig en prettig te houden, want fanatieke training op vroege leeftijd blijkt niet voordelig uit te pakken. Sterker nog, het kan later invloed hebben om de groeispurt en de hormoonhuishouding. Maar zolang je je kind geen druk oplegt kan het eigenlijk geen kwaad om vroeg te beginnen.

Grote kans dat er een sportschool of sportcentrum gymnastieklessen aanbiedt in jouw regio. Voor gymnastiek in Amsterdam of Den Haag kun je terecht bij The Little Gym. 

Pin It on Pinterest