Kraamzorg babymoon

Wanneer begin je met het poetsen van de tanden van je kind?

Geplaatst op

Een goede mondhygiëne begint al op zeer jonge leeftijd, ook als je kind nog melktandjes heeft. Het dagelijks verzorgen van het tandvlees en de tanden van je kind helpt tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Daarnaast wordt het zo een gewoonte voor je kind. Lees hoe je het gebit en het tandvlees van je kind kunt bijhouden vanaf de geboorte en leer het poetsen van de tanden uiteindelijk aan je kind.

Tand- en tandvleesverzorging vanaf de geboorte

Ondanks dat je baby nog maar net geboren is en nog geen tandjes heeft, is het verstandig te beginnen met het verzorgen van de mond. Veeg het tandvlees van je baby zachtjes schoon met een vochtig washandje of gaasje. Doe dit na elke voeding en voor het slapen gaan.

De eerste tand(en) van je baby komen ongeveer tussen de 6 en de 14 maanden. Ook als je baby net een tand heeft is het noodzakelijk deze te poetsen met water en een zachte tandenborstel die speciaal gemaakt is voor kinderen. Gebruik hier nog geen tandpasta voor. Aangeraden wordt om pas met fluoride tandpasta te beginnen totdat je kind boven de 2 jaar is en deze kan uitspugen. Als het eerste tandje is doorgekomen is het maken van een afspraak bij tandarts Rotterdam handig. De tandarts kan je verdere tips geven over het voorkomen van tandbederf.

Gebruik voor kinderen jonger dan 3 jaar slechts een kleine hoeveelheid tandpasta, ongeveer ter grote van een erwt. Poets de tanden van je kind minimaal 2x per dag voor 2 minuten lang, een keer na het ontbijt en een keer voor het slapen gaan. Het beste is om de tanden en het tandvlees in kleine cirkels te poetsen. Mocht je kind al twee tanden naast elkaar hebben is het aan te raden te beginnen met flossen. Vervang elke 3 tot 4 maanden de tandenborstel.

Stappenplan voor het poetsen van de tanden van je 2 – 6 jarigen

  1. Breng een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt aan op een zachte kindertandenborstel.
  2. Laat je kind op schoot zitten met het gezicht naar je toe of ga achter wat grotere kinderen staan. Kantel het hoofd van het kind tegen je lichaam, zodat je alle oppervlakken van de tanden kunt zien.
  3. Haak de haren van de tandenborstel in de richting van het tandvlees. Beweeg de borstel zacht in cirkels, om de buitenkant van de tanden en het tandvlees te reinigen.
  4. Zet vervolgens de borstel op de binnenkant van de tanden en het tandvlees en herhaal stap 3.
  5. Poets voorwaarts en achterwaarts op het kauwvlak van de tanden en kiezen.
  6. Moedig je kind aan om na het poetsen de tandpasta uit te spugen.

Leer je kind om zijn of haar eigen tanden te poetsen

Om je kind aan te leren zijn of haar tanden 2 maal per dag te poetsen is het slim om zelf een voorbeeldfunctie te zijn. Laat zien hoe je zelf elke dag poetst en flost. Kinderen onder de 6 jaar kunnen misschien met de tandenborstel omgaan, maar zorg er altijd voor dat je de tanden nog even ‘na poetst.’  Laat je kind wel goed oefenen en stuur bij waar nodig. Als je kind ongeveer 7 of 8 jaar is, kan hij of zij de tanden meestal op eigen houtje poetsen.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden