Kraamzorg babymoon

Meer informatie over zwanger zijn en kanker hebben

Geplaatst op

Zwanger zijn en te horen krijgen dat je kanker hebt is verschrikkelijk. We begrijpen dat je hierdoor nóg meer zorgen hebt over de gezondheid en de ontwikkeling van je kindje. Soms is het nodig om de behandeling tegen kanker uit te stellen of aan te passen. Dit is echter per persoon verschillend en echt afhankelijk van de situatie. Jouw behandelteam kijkt naar de beste behandelmethoden en overwegen hierbij meerdere dingen:

  • Het aantal weken dat je zwanger bent
  • Welke vorm van kanker je precies hebt
  • Welke ‘standaardbehandeling’ je zou krijgen als je niet zwanger was.
  • Wat het doel van de behandeling is.

Wanneer de ‘standaardbehandeling’ kan worden uitgevoerd heeft dit altijd de voorkeur. De artsen vertellen je hier graag meer over. 

0 tot 13 weken zwanger – Het eerste trimester 

Het eerste trimester van je zwangerschap gebeurt er heel veel met je kindje. Dit is het moment dat alle organen worden aangelegd en de placenta zich ontwikkelt. In deze fasen van de zwangerschap wordt vaak geen chemotherapie tegen kanker gegeven. Ook buikoperaties worden uitgesteld. 

14 tot 27 weken zwanger – Het tweede trimester 

Ondanks dat je kindje nog verder ontwikkeld, is het in het tweede trimester mogelijk om chemotherapie te krijgen, indien nodig. De kans dat je kindje overleeft neemt vanaf week 24 elke  elke week meer toe. 

28+ weken zwanger – Het derde trimester 

In het laatste trimester wordt je kindje groter en zwaarder. Krijg je de diagnose kanker in dit stadium van de zwangerschap? Dan stellen ze vaak de behandeling uit tot na de bevalling, afhankelijk van het soort kanker. Het kan in dit stadium ook zo zijn dat de behandeling wordt aangepast. Vanaf +- week 37 is er ook een kans dat je vroegtijdig wordt ingeleid. Dit alles is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie.Meer informatie over kanker vind je op voedingenkankerinfo.nl en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Uiteraard kun je voor al je vragen contact opnemen met je arts.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden