Kraamzorg babymoon

Is een goede mondhygiëne tijdens je zwangerschap belangrijk?

Geplaatst op

Het korte antwoord op deze vraag is: ja, als je zwanger bent, moet je op verschillende dingen letten om de gezondheid van je kindje. Je weet waarschijnlijk al dat je geen alcoholische dranken moet nuttigen en dat je moet stoppen met roken. Hier komt dus ook bij dat je ervoor moet zorgen dat je een goede mondhygiëne hebt. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is.  

Hoe herken ik een slechte mondhygiëne?

Er zijn diverse manieren waarop je kunt zien of je mond en vooral je tandvlees in een goede en gezonde staat verkeren. Een van de duidelijkste kenmerken van de meest voorkomende aandoening (tandvleesontsteking) is dat het tandvlees erg snel bloedt. Je herkent het ook aan dat het de tanden niet meer mooi bedekt bij de basis van de tand en het tandvlees als het ware wat opgetrokken is.

Hoe zorg ik voor een goede mondhygiëne?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je je mond gezond en schoon houdt. Een van de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat je mond, gebit en tandvlees lang gezond blijven, is door regelmatig te poetsen en te flossen. Daarnaast is het beslist een goed idee om regelmatig op controle langs te gaan bij je mondhygiënist of je tandarts. Daarnaast doe je er ook goed aan om bepaalde etens- en drinkenswaren te vermijden. Het gaat hierbij om vooral suikerhoudende drankjes zoals frisdrank, maar ook fruitsapjes hebben een hoge concentratie aan suiker.

Waarom is goede mondhygiëne van belang tijdens je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zijn de bloedsomloop van de moeder en het ongeboren kind met elkaar verbonden via de placenta. Dat betekent dat het bloed van de moeder dus voor een deel ook bij de baby terecht komt. Wanneer je ontstoken tandvlees hebt, kunnen bacteriën via de mond eenvoudig in het bloed komen. Daar heeft een volwassene misschien niet zo heel veel last van, maar het kan voor het kind wel effecten hebben op de ontwikkeling en de algehele gezondheid.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden