Geplaatst op
In deze periode van quarantaine kan het zijn dat je sportplannen op een laag pitje zijn gekomen. Of misschien heb je een tijd geleden een ernstige blessure gehad en wil je langzamerhand het sporten weer oppakken. In beide gevallen heeft je lichaam tijden geen fysieke inspanning gehad, waardoor het gevaarlijk kan zijn om ineens weer te beginnen. In deze blog hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.
Neem goede voorzorgsmaatregelen
Voornamelijk als je een blessure hebt gehad is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je echt weer aan de slag gaat. Het materiaal dat je gebruikt is hierbij belangrijk. Heb je bijvoorbeeld last van je knieën, of verwacht je dat die problemen gaan opleveren na een eerste inspanning? Dan kun je het beste een kniebrace kopen. Hetzelfde geldt voor je enkels of rug.
Bereid jezelf mentaal voor
Naast een fysieke voorbereiding en de juiste materialen is een mentale voorbereiding minstens zo belangrijk. Denk na wat er precies misging voordat je geblesseerd raakte en wat je wellicht anders kunt doen om te voorkomen dat het weer gebeurde. Mocht je puur door corona-maatregelen minder hebben gesport, bedenk dan goed wat voor effect dit heeft op je lichaam en stel je verwachtingen qua resultaat naar beneden bij.
Ga niet meteen 100% met de intensiteit
Aansluitend op de mentale voorbereiding met de verwachtingen naar beneden bijstellen is het rustig van start gaan. Hoewel het misschien lastig te accepteren is, je kunt na een lange pauze niet met dezelfde intensiteit beginnen als waar je gebleven was. Als je geen blessure hebt gehad kun je ongetwijfeld relatief snel weer met dezelfde intensiteit trainen, maar het kost tijd en moeite om weer op hetzelfde niveau te komen.
Luister naar je hele lichaam
Het is altijd belangrijk om te blijven luisteren naar de signalen die je lichaam geven. Hoewel je misschien eerst last van je knie, of voornamelijk bezig was met het trainen van je benen, kan na een lange periode van niet sporten de behoefte van je lichaam veranderd zijn. Wellicht moet je ook denken aan andere spiergroepen dan waar je eerst op gefocust was. Uiteindelijk merk je vanzelf waar precies de pijnpunten zitten en waar aan gewerkt moet worden.
Gerelateerde berichten
Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving
We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...
De beste onderhoud tips voor jouw meubels
Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...