Kraamzorg babymoon

Hoe kanker de vruchtbaarheid kan beïnvloeden

Geplaatst op

Kanker, en het behandelen daarvan, kan het moeilijk maken om een kind te krijgen. Ook laat het veel mensen twijfelen of het krijgen van kinderen wel de juiste keuze is. Mensen met bepaalde vormen van kanker of mensen die voor kanker worden behandeld, kunnen deze twijfels hebben of vruchtbaarheidsproblemen ondervinden. In deze blog vertellen we meer over vruchtbaarheidsproblemen bij kanker.

Wat veroorzaakt deze problemen?

Elk van onderstaande situaties kan leiden tot ernstige bezorgdheid over de vruchtbaarheid na afloop van de behandeling. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt door:

·      Een tumor die rechtstreeks een orgaan of het omliggende weefsel beschadigt

·      Het verwijderen van kankerorganen die normaal gesproken nodig zouden zijn om een kind te krijgen (bij een kankeroperatie kunnen bijvoorbeeld de testikels, de penis, de eierstokken, de baarmoeder of de baarmoederhals geheel of gedeeltelijk worden verwijderd).

·      Bepaalde kankerbehandelingen die de hormoonspiegels kunnen veranderen, een vrouw in de vervroegde menopauze kunnen brengen, zenuwen kunnen beschadigen of ervoor kunnen zorgen dat bepaalde geslachtsorganen niet meer goed werken

·      Psychologische of emotionele reacties, zoals stress en angst

Geboorteafwijkingen

Soms wordt de vruchtbaarheid niet beïnvloed door de behandeling van kanker, maar kan er bezorgdheid zijn over geboorteafwijkingen als een zwangerschap plaatsvindt tijdens of na de kankerbehandeling. Uit onderzoek blijkt dat er een risico op geboorteafwijkingen bestaat als een vrouw zwanger wordt tijdens of na het ondergaan van bepaalde soorten chemotherapie, bestralingstherapie en hormoontherapie. In sommige gevallen kan het risico lang aanhouden, waardoor het zwanger worden zelfs jaren na het einde van de behandeling nog een probleem kan zijn. In het algemeen wordt vrouwen geadviseerd om niet zwanger te worden tijdens de behandeling en kan het voorkomen dat vrouwen worden verteld dat het beter is om ook na de behandeling niet meer zwanger te worden, afhankelijk van de behandeling en de situatie.

Het risico op geboorteafwijkingen wanneer een man vader wordt van een kind tijdens of na de behandeling, is niet zo duidelijk. Veel artsen adviseren mannen die een behandeling ondergaan om voorbehoedsmiddelen te gebruiken en niet te proberen vader te worden tijdens de behandeling, voor het geval dat. Lees meer over kanker op de site van wkof.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden