Kraamzorg babymoon

Het belang van goede kraamzorg

Geplaatst op

Historisch gezien heeft de gemeenschap voor de gezondheid van moeders zich grotendeels gericht op de toegang tot hoogwaardige kraamzorg tijdens de zwangerschap. Vooral de weeën en de bevalling zelf hebben de meeste aandacht. Goede kraamzorg dat betekent, de zorg voor moeder en kind in de eerste zes weken na de bevalling zijn echter ook belangrijk.

Sterfte onder moeders en baby’s

Meer dan de helft van de moedersterfte gebeurt in die cruciale periode. Bijna drie kwart van de postnatale moedersterfte vind plaats binnen één dag na de bevalling, meer dan de helft binnen één week en bijna tachtig procent in de eerste twee weken na de geboorte. Bloeding tijdens en na de geboorte, de zogenaamde postnatale bloeding is de belangrijkste oorzaak. Hoewel het risico op moedersterfte het grootst is tijdens de bevalling, en binnen de eerste paar dagen na de geboorte, zijn er aanwijzingen dat vrouwen tot zes maanden na de bevalling kwetsbaar blijven. Die periode is ook voor pasgeborenen van cruciaal belang: Meer dan een derde van de kindersterfte gebeurt tijdens de neonatale periode, en ongeveer driekwart van de neonatale sterfgevallen gebeurt in de eerste week van het leven.

Tijdige, hoogwaardige postnatale zorg is cruciaal voor het maximaliseren van de gezondheid van moeder en van de pasgeboren baby. Postnatale bezoeken vormen een kans voor aanbieders om gezonde borstvoedingspraktijken te vergemakkelijken, te screenen op postnatale depressie, de groei van de pasgeborene en de algemene gezondheidstoestand te volgen, complicaties in verband met de bevalling te behandelen, vrouwen te adviseren over hun mogelijkheden voor gezinsplanning en de moeder en de baby te verwijzen voor gespecialiseerde zorg indien nodig, naast andere diensten. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat alle vrouwen en pasgeborenen na de bevalling in elk geval drie postnatale contacten krijgen – de eerste tussen binnen de eerste drie dagen, de tweede na tussen een en twee weken en de derde zes weken na de bevalling.

Vrouwen gaan zelf op zoek

Volgens de meest recente gegevens op landelijk niveau woont gemiddeld 58% van de vrouwen zelf postnatale bezoeken bij, en brengt meer dan de helft van de vrouwen hun baby’s mee voor een postnatale controle. In landen met een laag en gemiddeld inkomen hebben vrouwen die in stedelijke gebieden wonen, en een hoger opleidingsniveau hebben, aanzienlijk meer kans om toegang te krijgen tot postnatale zorg dan hun tegenhangers.

Continuïteit van de zorg vanaf de zwangerschap tot aan de postnatale periode is essentieel voor het voorkomen van sterfte onder moeders of van pas geboren baby’s.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden